Automacaralele sunt masinile de lucru destinate sa ridice si sa transporte sarcinile pe distante relativ mai mici in incinta atelierelor de productie, depozite de marfuri sau pe santierele de constructii. Ele inlocuiesc total sau partial munca fizica a muncitorilor si nu modifica forma pe care o are obiectul ori materialul deplasat.
Inchiriere macara Bucuresti pret - oferte speciale
Macaralele sunt utilaje de transport apropiat pentru ridicarea si deplasarea sarcinilor in bucati sau vrac tinand cont de locul de montare si de destinatia data. Macaralele se compun din scheleti metalici de forma, dimensiune si constructie variabile si dintr-unul ori mai multe mecanisme care servesc la ridicarea si deplasarea sarcinilor.
Mecanismele de ridicare sunt sistemele de functionare independenta sau pot sa fie si parti componente ale macaralelor si servesc la ridicarea si la coborarea sarcinilor. Automacaralele pot sa fie pe pneuri sau pe senile. Pe platfoma autovehiculului este montata in general o macara ivartitoare cu brat basculat actionata de la motorul acestuia.
Macaralele autopropulsante sunt macarale mobile care sunt echipate cu mecanisme proprii pentru transport si pentru deplasare.
Macaralele au mai multe caracteristici tehnice cum ar fi:
Capacitatea de ridicare care este o valoare maxima a masei ce se admite a fi ridicata de catre macara ori de mecanismul de ridicare. In capacitatea de ridicare este inclusa si masa dispozitivului de prindere a sarcinilor, demontabil de exemplu: bena, graifar, electromagnet, oala de turnare. Nu se include in aceasta capacitate de ridicare masa dispozitivului de prindere nemontabil.
Sarcinile nominale sunt valorile maxime ale masei inferioare capacitatii de ridicare, admise pentru a fi ridicate de macara ori de mecanismul de ridicat. Ca si la capacitatea de ridicare in sarcina nominala se va include masa dispozitivelor de prindere demontabile.
Sarcia utila este valoarea masei maxime ce poate fi preluata in functie de caz de catre dispozitivul de prindere, de legare ori direct de cel de ridicare.
Suprasarcina est o sarcina care depaseste sarcina nominala.
Sarcina statica este o sarcina in stare de repaus care reprezinta o sarcina nominala de incercare respectiv o sarcina de incercare ridicala undeva la aproximativ 100 mm de sol.
Sarcina dinamica este o sarcina ce ia nastere in mometul accelerarii ori decelerarii sarcinii nominale partiale.
Forta de ridicare e suma fortelor corespunzatoare maselor sarcinii si organelor de prindere, dispozitivului de ridicare si organelor de legare.