Stivuitor

  In limbajul celor care monteaza si pun in functiune, utilizeaza, verifica si repara stivuitoarele  si celor care manevreaza stivuitoarele se utilizeaza mai multi termeni specifici al caror sens are rumatoarea semnificatie.

Stivuitor - ce sunt stivuitoarele si la ce ajuta ele?

Activitatea de reparare este un ansamblu de lucrari si de operatii tehnologice specializate pentru investigarea defectelor aparute, asigurarea pieselor de schimb, efectuarea depanasilor si a inlocuirilor de componente defecte si incercarea functionala a depanarii si sau inlocuirilor de componente defecte si incarcarea functionala a stivuitorului pentru a demonstra calitatea reparatiei efectuate menite sa readuca macaraua in stare perfecta de functionare in conditii de securitate. Capacitatea unui agent economic de a efectua tote lucrarile de reparare trebuie sa fie atestata prin autorizatii emise de ISCIR

Ampatamentul este distanta existenta intre axele rotilor stivuitorului, masurate in lungul axelor paralele cu deplasarea lor longitudinala.

Aparatoarele de protectie ale manevrantului si suprastructura fixata pe carucior deasupra capului pentru a proteja persoana din interior de caderea obiectelor manipulate sau care provin din stive alaturate.

Apropierea lenta este deplasarea cu viteza redusa cu scopul ca in momentul in care se executa operatiunile de manipulare sarcinile sa fie precis pozitionate.

Autorizarea functionarii reprezinta ansamblul de activitati pentru verificare si validare a rezultatelor masurarilor si verificarilor functionale ce se executa in momentul in care se pun in functiune macaralele ori cu ocazia verificarilor tehnice priodice ale acestora cu scopul de a confirma indeplinirea conditiilor de functionare in securitate a macaralelor.

Blocarea de securitae reprezinta un dispozitive destinat sa imobilizeze stivuitoarele fiind comandate printr-o cheie de contact ori prin alte mijloace pe care manevrantii le activeaza in momentul in care se va parasi caruciorul.

Caroseria se face pe panouri de protectie ori de acoperire care sunt fixate in exteriorul stivuitoarelor.

Catargul este montat fix si pe el culiseaza placa portechipament sau unul ori mai multi montanti mobili.

Catargul cvadruplu are un montant fix si trei montanti mobili.

Catargul  simplu are doar un montant fix.

Catargul dublu este cel care cuprinde un montant fix si unul mobil.

Catargul telescopic este cel care cuprinde un montant fix si unul sau mai multi montanti mobili.

Clindrii de ridicare sunt cei care ridica ori cu ajutorul lanturilor cu mufe ori direct placa port echipament sau montantii mobili.

Cilindrul de ridicare telescopic are mai multe pistoane concentrice care se ridica succesiv.

Contragreutatea este masa fixata in zona din spate a sasiului care este destinata echilibrarii sarcinilor. Curatitorii de sina sunt componentele de securitate destinati idepartarii de pe calea de rulare a obstacolelor sau a obiectelor care sunt destinate manipularii sarcinilor.

Cursele de ridicare sunt distantele pe verticala intre pozitia de lucru inferioara si cea superioara a dispozitivului de manipulare a sarcinilor.

Declaratia de conformitate este o procedura prin care un producator sau un reprezentant autorizat al acestuia da o asigurare scrisa ca produsele sunt conforme cu conditiile specificate.

Depunerea in rafturi este operatiunea de manipulare care consta in ridicarea unei sarcini si depunerea acesteia in compartimentul rafturilor.

Destivuirea este manipularea care consta in preluarea si coborarea sarcinilor din zona superioara a unei stive.

 

 

Dispozitivele de manipulare pentru sarcini sunt cele penru apucarea, prinderea si manipularea sarcinilor.